Kategoriat
Matkailu

Kuinka kauas voisin matkustaa?

Kuinka kauas Tampereelta voi matkustaa? Tampereelta voi matkustaa kauemmas kuin Etelämantereelle.

Tampereen antipodi kartalla

Lähdetkö kauas, meetkö niin pitkälle kuin kotoas vain voit?
Samuli Edelmann

Edellä oleva lause on lainattu Samuli Edelmannin kappaleesta Mahdollisuus. Olen muutaman kerran kuullut kyseisen pätkän – yleensä bussissa – ja huomannut miettiväni kuinka kauas voisin oikeasti Tampereelta matkustaa. Koska haluan matkustaa suhteellisen helposti, niin matkakohteen tulisi sijaita Maapallolla.

Joku voisi kehoittaa matkustamaan Etelämantereelle. Mietin itsekin samaa mutta Etelämanner on kokonaisuudessaan lähempänä Tamperetta kuin etäisin kohta. Etäisin kohtahan sijaitsee täsmälleen Maapallon toisella puolella, eikä se ole Australia.

Täsmälleen pallon vastakkaisella puolella olevan pisteen nimi on antipodi, ja Tampereen antipodin voi määritellä vaikka Wolfram Alpha haku- ja vastauskoneen avulla. Tampereen antipodin koordinaatit ovat 61° 31′ 12″S, 156° 14′ 24″W ja kartalla (Google Maps) piste näyttää tältä.

Tampereen antipodi sijaitsee siis Eteläisellä jäämerellä. Antipodista saa lisätietoa syöttämällä pisteen koordinaatit Wolfram Alphaan. Tulossivulta näkee kätevästi niin meren syvyyden (2 993 m), tähtikartan, auringon nousu- ja laskuajat, lähimmän kaupungin (Scottin pysyvä asema Etelämantereella, etäisyys 2 237 km) kuin lähimmän saaren (Scottin saari, etäisyys 1 303 km).

Kysymys kuitenkin kuului kuinka kauas voisin matkustaa. Antipodin sijainti on hyödytöntä tietoa, jos sinne ei voi matkustaa. Onneksi Eteläiselle jäämerelle kuitenkin järjestetään risteilyjä. Reitillään Ushuaiasta, Argentiinasta Invercargilliin, Uusi-Seelantiin risteilyalus saattaa seilata läheltä antipodia ja matkaohjelman mukaan sivuaa ainakin Scottin saarta.

Seuraavaksi pitääkin sitten miettiä matkailun ympäristövaikutuksia Etelämantereella
ja aloittaa säästäminen.