Kategoriat
Elokuvat Kaupunkisuunnittelu Käytettävyys

Hypermarket Nation ja Tampere Film Festival

Yritin ostaa lippua Tampere Film Festivaleille Hypermarket Nation – elokuvan näytökseen mutta päädyinkin tekemään käytettävyysarviota festivaalin kotisivusta.

Tampereen elokuvajuhlilla esitetään Kotimaisessa kilpailusarjassa Hypermarket Nation -nimistä elokuvaa. Bongasin elokuvan Voiman artikkelista Supermarkettien Suomi. Elokuvan näytöksen tietojen löytäminen elokuvajuhlien sivuilta kuitenkin aiheutti hiukan ongelmia.

Ensinnäkin sivuilla ei ole, ainakaan helposti, löydettävissä yksittäisten elokuvien tietoja esitysaikoineen. Voiman artikkelin perusteella kuitenkin tiesin Hypermarket Nationin kilpailevan kotimaisessa sarjassa. Kilpailusarjojen elokuvat löytyivätkin helposti (Kuva 1).

Tampereen elokuvajuhlien sivuston kuvakaappaus, pääohjelmisto
Kuva 1: Pääohjelmisto ja vasen navigaatio

Ohjelmakartasta ei ollut mitään apua, koska siellä olisi pitänyt tietää missä kotimaisen kilpailusarjan näytöksessä elokuvaa esitetään. Tämä sama ongelma tulee vielä toistumaan. Lisäksi ohjelmakartta-sivulta häviää kokonaan yläpalkki ja navigaatiot.

Kilpailut-sivulta löytyykin sitten lista sekä ulkomaisen että kotimaisen kilpailusarjan elokuvista. Täältäkään ei ole mahdollista päästä käsiksi elokuvien tietoihin (Kuva 2).

Kuvakaappaus Tampereen elokuvajuhlien sivustolta, kilpailusarjat
Kuva 2: Kuvassa on kaksi linkkiä

Toinen linkeistä johtaa selvästikin lippukauppaan mutta missä toinen linkki on ja mihin se johtaa? Selvimmän vinkin linkistä antaa sen väritys. Toinen vihje, kunhan vain tajuaa liikuttaa hiirtä, on otsikon värin ja hiiren kursorin muuttuminen. Linkki tosin johtaa myös lippukauppaan ja tarkemmin hakutuloksiin hakusanalla ”Kotimainen kilpailu” (Kuva 3).

Kuvankaappaus Tampere Film Festivalin sivustolta, lippukauppa
Kuva 3: hakutulokset, kotimainen kilpailu

Sen lisäksi että linkki haluaa avata itsensä uuteen ikkunaan, myös lippukaupasta puuttuu yläreunan navigaatio. Tällä sivulla esiintyy jo aiemmin ilmi tullut ongelma. Käyttäjän pitäisi jotenkin tietää missä näytöksessä haluttu elokuva esitetään. Vaihtoehdot löytää oikea elokuva on käydä yksitellen läpi jokainen näytös tai sitten koittaa onneaan elokuvahaun kanssa. Elokuvahakuunkin pitää siirtyä linkin kautta, joka löytyy näytöshaun yhteydessä (Kuva 4).

Kuvankaappaus Tampere Film Festivalin sivustolta, elokuvahaku
Kuva 4: elokuvahaku

Kuvan 4 tarkennetun haun hakukentän avulla löytyy vihdoin halutut näytökset. Hakulomakkeessakin on omat käytettävyysongelmansa. Esimerkiksi se, että lomake jaettu oudosti keskeltä kahtia, hakua tarkentavat tiedot ovat hakupainikkeen alapuolella. Hakupainike itsessään ei myöskään huokuttele klikkaamaan, vaan näyttää enemmänkin alaotsikolta, joka on tasattu oikeaan reunaan.

Mielenkiintoisesti pudotusvalikoilla tehtävät valinnat eivät yksinään voi toimia hakuehtoina, tätä ei kuitenkaan mainita missään. Myöskään ”Etsi elokuvatiedoista” -valintaruudusta ei tunnu olevan mitään hyötyä. Miksi elokuvahaussa haluaisi hakea muista kuin elokuvien tiedoista.

Miten sivustoa sitten voisi parantaa näiden asioiden osalta? Ensinnäkin suosittelisin esittelemään elokuvat tietoineen ja näytösaikoineen mahdollisimman helposti löydettävässä paikassa sivustolla. Toisekseen navigointiin pitäisi olla pääsy sivuston jokaiselta sivulta. Myös navigoinnin yhtenäistäminen sivulta toiselle olisi suotavaa. Ei ole mitenkään yhdenmukaista, jos joillain sivuilla on navigaatio myös vasemmalla mutta toisilla taas ei.