Minua on pitkään kiinnostaneet Euroviisuihin liittyneet väitteet siitä kuinka ensimäisenä esiintyvä maa ei voi voittaa Euroviisuja tai kuinka Pohjoismaat ja Balkanin maat äänestävät vain toisiaan. Tavoitteena oli esittää väitteet jotenkin visuaalisesti ja samalla harjoitella D3:n käyttöä sekä suunnitella hieman vuorovaikutusta. Keskeisimpänä tavoitteena oli tuottaa sovellus, jolla on helppo vertailla maiden antamia pisteitä. Muut kuvaajat tulivat sitten siinä sivussa kun data kerran oli olemassa.
Nämä visualisoinnit perustuvat Euroviisujen loppukilpailuissa ja vuodesta 2004 finaalissa annettuihin pisteisiin. Vaikka Euroviisuja on järjestetty vuodesta 1956, ensimmäisen vuoden pisteitä ei ole virallisesti julkistettu. Tästä syystä yhdessäkään visualisoinnissa ei ole mukana vuoden 1956 dataa.
Kumulatiiviset pisteet Euroviisuista
En tiedä kuinka yllättävää on että Ruotsi on kerännyt yhteensä eniten pisteitä Euroviisuista. Ruotsin kaksi viimeisintä voittoa ovat tulleet aikana jolloin mukana on ollut lähes kaikki Euroopan maat. Toistaiseksi voitokkain maa Irlanti on kokonaistilastossa kolmantena mutta heidän viimeisin voittonsakin on vuodelta 1996, jolloin mukana ja äänestämässä oli 23 maata.
Kuvaajaa voi tutkia myös tarkemmin ja vuorovaikutteisesti.
Pisteet maittain Euroviisujen historiassa
Kyseessä on aika tavallinen virtauskuvaaja, jossa näkyy maan Euroviisuissa saamat pisteet (lähes yhtenäisenä) samanvärisenä viivana. Kuvaajasta näkee myös pistelaskun muutokset vuosina 1971, 1974 ja 1975, jolloin otettiin käyttöön vielä viime vuonna käytössä ollut pistelasku. Kuvaajasta huomaa myös hyvin vuosittain annettujen pisteiden kasvun 2004 kun semifinaali otettiin käyttöön ja samalla äänestämään päässeiden maiden lukumäärä kasvoi.
Kuvaajaan voi myös tutustua tarkemmin.
Esiintymisvuoro ja Euroviisujen voitto
Euroviisujen loppukilpailun tai vuodesta 2004 alkaen finaalin esiintymispaikoista ja lopullisesta tuloksesta voisi tehdä tilastollisten menetelmien avulla laskelmia todennäköisyyksistä sekä siitä vaikuttaako esiintymispaikka lopulliseen sijoitukseen. Koska pidän kuvaajista, tein yksinkertaisen kuvaajan, jossa verrataan suhteellista esiintymispaikkaa suhteelliseen pistemäärään. Kuvaajaan on myös merkitty voittajat.
Kuten kuvasta nähdään, voittajat jakaantuvat melko tasaisesti esiintymispaikasta riippumatta mutta ne painottuvat enemmän esiintymisjärjestyksen loppupäähän. Voittajien mukaan piirretty regressiosuora olisi kulmakertoimeltaan melko pieni. Kulmakerroin olisi kuitenkin positiivinen, jolloin esiintymispaikka vaikuttaisi suoraan saatuihin pisteisiin. Mitä isompi esiintymisnumero, sitä enemmän pisteitä. Mutta koska regressiosuoran kulmakerroin olisi pieni ei vaikutuskaan olisi tilastollisesti merkitsevä.
Kuvaajasta on myös tarkempi versio.
Blokkiäänestäminen Euroviisuissa
Blokkiäänestämisestä on tietääkseni tehty tutkimuksia mutta halusin nähdä kuinka annetut ja saadut äänet jakaantuvat kartalla. Ohessa on vuosien 2006 ja 2007 annettujen äänten jakautuminen Pohjoismaiden ja Balkanin maiden osalta. Suomihan voitti 2006 ja Serbia 2007.
Kuvien perusteella Balkanin maat näyttäisivät äänestäneen enemmän toisiaan ainakin vuonna 2007. Toisaalta samana vuonna Islanti on äänestänyt eniten Suomea ja Ruotsia sekä Tanskakin Ruotsia. On myös vuosia jolloin Pohjoismaat äänestävät käytännössä toisiaan ja muille jää jämäpisteet. Pohjoismaita on kuitenkin vähemmän kuin Balkanin maita, joten jämäpisteitäkin jää enemmän jaettavaksi oman kulttuurialueen ulkopuolelle.
Tutustu pisteiden jakautumiseen sovelluksessa.