Kategoriat
Kaupunkisuunnittelu

Tampere (noin) kymmenen vuoden välein

Mitä ajatuksia herää kun pääsee vertailemaan Tampereen keskustan ilmakuvia kuudelta eri vuosikymmeneltä.

Otsikkokuva, jossa eri aikakausien ilmakuvat näkyvissä

Kuinka Tampere on muuttunut kuudenkymmenen vuoden aikana? Ilmakuvien perusteella ainakin jonkun verran. Ja koska kuusikymmentä vuotta ilmakuvien välillä saattaa korostaa joitakin muutoksia, halusin jakaa aikavälin osiin.

Näistä ajatuksista syntyi Tampere (noin) kymmenen vuoden välein -sovellus, jolla pystyy vertailemaan Tampereen keskustan ilmakuvia kuudelta eri vuosikymmeneltä. Sovelluksessa käytetyt ilmakuvat ovat Tampereen kaupungin julkaisemaa avointa dataa ja saatavana osoitteesta: http://www.tampere.fi/tampereinfo/avoindata.html, ilmakuvia voi myös tarkastella Tampereen kaupungin paikkatietopalvelussa.

Joidenkin mielestä Tampere on muuttunut vuosien varrella massiivisesti mutta luultavasti he puhuvat vain puretuista rakennuksista eivätkä niinkään varsinaisesta kaupunkirakenteesta. Kaupunkirakenne on muuttunut keskustan alueella hajanaisemmaksi Tammelan ja Amurin vanhojen umpikortteleiden purkamisen ja niiden tilalle rakennettujen lähiömäisesti sijoitettujen kerrostalojen ja parkkipaikkojen vuoksi. Kortteleiden koko on kuitenkin vuosien mittaan pysynyt muuttumattomana.

Eniten minua kiinnosti kuitenkin paljonko teiden rakentaminen on vaikuttanut Tampereen kaupunkirakenteeseen kun verrataan Keski-Lännen kaupunkeihin. Tampereella suurin tienrakentamisen aiheuttama arpi on Paasikiven-Kekkosentie. Paasikiven-Kekkosentie ei ilmakuvissa näytä vievän hirveästi tilaa, vaikka todellisuudessa asia on toisin. Suurimmat haitat tien rakentamisesta ovat olleet estevaikutus Näsijärven rannalla ja Petsamon kaupunginosan halkaiseminen kahtia.

Mielenkiintoisimpina löydöksenä pidin sitä, että Armonkallio on vielä vuonna 1966 ollut Näsijärven rannalla. Myös muualla Näsijärven rannalla järven täyttäminen on ollut voimakasta, kun taas Pyhäjärven puolella suurimmat täytöt ovat keskittyneet Ratinanniemen eteläpuolelle.