#Tampere Instagramin silmin

Instagramiin lisättyjen kuvien paikkatietoja ja tageja voitaisiin käyttää hyväksi kaupunkisuunnittelussa mutta miten?

Otsikkokuva

Aivan kuten Cerronen tutkimuksen datakin, on #Tampere Instagramin silmin käyttämä data kerätty vuoden ajalta. Cerronen datan keräysväli oli 1.11.2013 – 1.11.2014, kun taas keräämäni data on ajalta 9.6.2014 – 9.6.2015.

#Tampere Instagramin silmin käyttää datana Instagramissa #tampere-tagilla merkittyjä kuvia. Cerronen tutkimuksen aineisto on kerätty kuvien varsinaisen sijainnin perusteella ja aineiston koko on moninkertainen aineistooni nähden. Cerronen aineistossa on 18 205 kuvaa, joissa yksi tageista on #turku, kun heidän aineistonsa kokonaismäärä on 149 624. Keräämässäni ja parsimassani datassa on 33 219 kuvaa tai videota. Jos oletetaan että Instagramiin lisättyjen kuvien määrä on pysynyt samana (mitä se luultavasti ei ole), niin samassa suhteessa Tampereelta olisi saanut kerättyä noin 273 021 kuvaa tai videota.

Osaa #tampere-tagilla varustetuista kuvista ei tietenkään ole otettu Tampereella. Osa näistä kuvista on otettu joko matkalla Tampereelle tai matkalla Tampereelta, osa on niin sanottuja latergram-kuvia, jotka lähetetään vasta jälkikäteen, esimerkiksi loman jälkeen (kätevä tapa pitää murtovarkaat loitolla).

Nämä kuvat on huomioitu parsintavaiheessa, jossa poistettiin kaikki koordinaateiltaan Tampereen ja sen lähialueen ulkopuolelle jääneet kuvat.

Paikoin osa kuvista näyttää asettuvan ruudukkoon, joka on ongelma, jonka Cerronenkin tutkimusryhmä huomioi. Ruudukko muodostuu kun älylaite yrittää suojella käyttäjän yksityisyyttä pyöristämällä sijainnin koordinaatteja.

Muu data

Bussilinjasto on avointa dataa ja löytyy Tampereen kaupungin sivuilta. Tieverkko, rautatiet ja vesistöt ovat myös avointa dataa ja ovat saatavilla Maanmittauslaitoksen sivuilta.

Ratikkareitin piirsin itse, koska sitä ei löytynyt mistään sopivassa muodossa. Ratikka kulkee yleissuunnitelman mukaista reittiä, pois lukien Hervanta, jossa reitti kulkee kaupunginvaltuuston päätöksen mukaista reittiä Hervantajärven tulevalle asuinalueelle. Tarkistetun yleissuunnitelman mukaiset reitit eivät olleet tiedossa kun reitti on piirretty, joten niitä ei ole korjattu.

Toteutus

Sovellus on jälleen kerran toteutettu Jade + Foundation -yhdistelmällä. Kartta datapisteineen on luotu myös jälleen kerran D3-kirjastoa apuna käyttäen.

Käyttäjäkokemuksen kannalta sovellus ei ole toimivin. Näytettävän datan määrä on useita megatavuja, jonka lataaminen kestää hetken aikaa, eikä javascript käsittelemässä tuollaista määrää dataa ole mitenkään ystävällinen selaimelle. On hyvinkin mahdollista että selaimesi menee jumiin.

Tärkeämpää minulle oli kuitenkin testata, miten Instagram-dataa voisi käyttää hyväksi kaupunkisuunnittelussa, eikä niinkään UX-kokeilu.

#Tampere Instagramin silmin