Linkkien oletusvärit – sattumaako?

Koin tässä päivänä muutamana ahaa-elämyksen: linkkien oletusväritys noudattaa tiettyä kaavaa. Tiedäthän, sininen vierailemattomille linkeille (ne, joita ei ole välimuistissa), punainen aktiiviselle linkille (silloin, kun linkkiä klikataan) ja violetti vierailuille linkeille (ne, jotka ovat välimuistissa). Sininen + punainen = violetti, voiko tämä olla sattumaa?

Äkkiseltään löysin seuraavan tiedonmurusen: Why are links blue? Siinä tosin puhutaan vain sinisestä. Ehkä tuossa linkitetyssä ACM:n tekstissä olisi lisätietoa. Mutta koska en pääse sitä vielä lukemaan, jatketaan saaduilla tiedoilla.

Mutta mitä sitten, jos linkit ovat sinisiä, voidaan kysyä. Ehkä oletusvärien syöpymistä vanhempien käyttäjien verkkokalvoille voidaan hyödyntää linkkien värejä mietettäessä. Viimeisen kymmenen vuoden aikana internetin käytön aloittaaneet tuskin edes tietävät mistä tässä puhutaan.

Linkit ovat siis olleet sinisiä ennenkuin yksikään käytettävyysasiantuntija on vaatinut käytettäväksi sinistä linkkien värinä. Mutta miksi sitten punainen ja violetti.

Väriteorian pikakurssista ei juurikaan ollut apua muuta kuin se että värien merkitys on hyvin pitkälti riippuvainen kulttuurisesta taustasta. Joten esitän arvioita väreistä omaa kulttuurista taustaani vasten ja tietoisena siitä että internetin alkuaikoina näyttölaitteet pystyivät näyttämään vain muutamia värejä yhtäaikaa.

Punainen on toiminnallinen väri mutta varoittava. Kun linkki välkähtää punaisena klikatessa, käyttäjä tietää että jotain on tapahtumassa ja osaa varautua muutokseen. Toisaalta myös vihreä voi olla toiminnallinen väri muttei juuri varoittava.

Entä violetti, miksi juuri violetti? Ehkä tässä kohdassa on mietitty sitä miten tekstin saisi näyttämään käytetyltä? Violettiahan voidaan pitää kulahtaneena sinisenä, joten sekin edellytys täyttyy.

Toisaalta voi olla että punainen ja violetti on otettu käyttöön vain sattumalta sen enempää miettimättä. Ovat vain sattuneet miellyttämään valitsijaa.