Minä

Yksisarvinen, siili, kettu; eläinanalogioita on monia. Minä haluan nähdä itseni harustettuna voimalinjapylväänä, tai kuten sitä ammattitermein kutsutaan: harustettuna portaalipylväänä.

Seison kahdella jalalla, jotka ovat vuorovaikutuksen suunnittelu ja uteliaisuus. En pysyisi pystyssä ilman haruksiani, joihin kuuluvat muun muassa prototypointi, empatia, käyttöliittymien suunnittelu, ideoiden pallottelu. Samalla kannattelen jotain, millä on merkitystä: loistavaa käyttäjäkokemusta.

Vuorovaikutus

Vuorovaikutus on mielenkiintoinen asia. Se voi olla suoraa vuorovaikutusta osapuolten välillä tai sitten vuorovaikutusta välittää jokin kolmas osapuoli. Kuitenkaan yhdenkään osapuolen ei välttämättä tarvitse olla ihminen.

Ihmisten tai ihmisen ja teknologian välinen vuorovaikutus ovat kuitenkin mielenkiintoisempia kuin koneiden välinen vuorovaikutus. Teknologia voi olla joko vuorovaikutuksen toinen osapuoli tai teknologia voi toimia välittäjänä ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa.

Missä suunnassa eilinen on?

Mietitkö koskaan missä suunnassa eilinen on? Minä mietin. Eikä se ole ainoa asia, jota mietin. Uteliaisuus voi olla sisään- tai ulospäin suuntautunutta, uteliaisuuden avulla voi tarkastella sekä sisäisiä että ulkoisia prosesseja.

Uteliaisuuteen liittyy myös lapsenmielisyys, kyky nähdä maailma joka päivä uudestaan. Tästä on hyötyä kun arvioi käyttöliittymiä, käytettävyyttä ja käyttäjäkokemusta, tai mitä tahansa. Lapsenmielisyys auttaa jatkuvasti kysymään sen tärkeimmän kysymyksen: miksi. Kun yhdistetään tämä pohjaton uteliaisuus ja HCI-kirjoituksista ammennettu tietämys, voidaan luoda moninaisia ratkaisuja ongelmiin, jotka vaivaavat käyttäjää.

Arkkitehtuuri

Olen arkkitehti. En kuitenkaan ihan oikeasti, vaikka olenkin yrittänyt päästä opiskelemaan arkkitehtuuria. En vain ollut tarpeeksi hyvä piirtämisessä tai muodon annossa. Luen kuitenkin arkkitehtuurin teoriaa sekä muuta arkkitehtuuria käsittelevää kirjallisuutta ja mielenkiintoista kyllä, arkkitehtuuri on käytännössä käyttäjäkokemuksen suunnittelua. Molemmilla aloilla ihmiset ovat läheisessä tekemisessä suunnitellun lopputuloksen kanssa. Siksi on mielenkiintoista yhdistellä tietoja sekä teorioita molemmilta aloilta kun halutaan käyttäjien haluavan käyttää suunniteltuja tuotteita.

jossain.org

jossain.org esittelee satunnaisesti päivittyen pienen osan siitä mitä osaan ja tiedän. Osaaminen ja tietämys lisääntyy kuitenkin nopeammin kuin täältä käy ilmi. LinkedIn-profiilistanikin löytyy osaaminen vain pääpiirteissään. Tietojen päivittymistä voi seurata myös Twitterissä aihetunnisteella #päivänUX.