WordPress, navigaatio ja käytettävyys

Yksi jo käytettävyyden perusteissa opetetuista asioista on se, ettei sille sivulle jolla käyttäjä on saa olla linkkiä samalla sivulla. Esimerkiksi sivuston etusivulta ei koskaan saa olla linkkiä sivuston etusivulle.

WordPress ei tätä käytettävyysongelmaa kuitenkaan ole ottanut huomioon kun tarjotaan työkaluja blogimallineiden suunnitteluun. Navigointivalikon saa helposti luotua mutta niissä on aina sama, yllä mainittu ongelma. Ongelman voisi korjata jos ei luo navigaatiota dynaamisesti, jolloin navigaation linkkilistasta voi poistaa <a>-elementtejä  sen perusteella millä sivulla ollaan. Dynaamisesti luotujen valikoiden käyttäminen on helpompaa ja niitä voi myös muokata blogin ylläpitoliittymästä.

Tänään kuitenkin blogimallinetta tehdessäni törmäsin liitännäiseen, joka osaa poistaa oikean linkin navigaation linkkilistasta. Liitännäinen on toiminnaltaan ehkä turhankin yksinkertainen, sillä sen toiminta perustuu WordPressin oletuksena linkkilistoille antamiin luokkiin mutta minulle se riittää.

John Blackbournin ja Frank Pendercastin linkinpoistaja